Aradenii au avut parte de un proiect inedit, unul in care oamenii s-au transformat la propriu in carti, pentru a fi citite de trecatorii interesati. Sub deviza „Nu judeca o carte dupa coperta!”, proiectul a fost menit sa incurajeze toleranta si acceptarea diversitatii.

„Cartile” din proiectul intitulat Biblioteca Vie au fost oameni care au reprezentat grupuri supuse prejudecatilor sau stereotipurilor (de gen, varsta, educatie, meserie, etnie, rasa, religie, nationalitate), cat si victime ale discriminarii sau excluderii sociale.

Fiecare din cei aproximativ 200 de vizitatori participanti la eveniment au devenit, pe rand, cititori si – sub indrumarea organizatorilor – au purtat conversatii cu persoanele-carti din raftul bibliotecii: persoane cu dizabilitati, un musulman, un fotomodel, un politist, doi psihologi, un copil care a fost institutionalizat, o persoana de etnie rroma, doua persoane private de libertate si o persoana de culoare.

Acestia au vorbit liber despre prejudecatile cu care s-au confruntat de-a lungul timpului (de gen, varsta, educatie, meserie, etnie, rasa, religie, nationalitate) si au oferit aradenilor o experienta unica de invatare din domeniul diversitatii.